wtorek, 4 listopada 2014

Muszle z ricottą i szpinakiem

Nasz dzisiejszy obiadek. Farsz muszli jest delikatny, więc jak dla mnie idealnie do niego pasuje surówka o wyraźnym smaku, np.  z kapusty pekińskiej, pomidorów, rzodkiewek i marynowanej papryki z sosem winegret i fetą.

Składniki:
  • makaron muszle 15 szt.
  • ser ricotta 250 g
  • szpinak mrożony rozdrobniony, nie cały ok. 3/4 opakowania
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • olej
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • ser żółty potarty do posypania
  • masło do wysmarowania naczynia
 Makaron gotujemy i odcedzamy. Rozmrożony szpinak podduszamy na zeszklonej na oleju posiekanej cebuli i czosnku. Odparowujemy wodę ze szpinaku. Następnie dodajemy ricottę, całość mieszamy i doprawiamy do smaku. My bardzo lubimy czosnek, dlatego po połączeniu serka ze szpinakiem dodałam jeszcze jeden roztarty ząbek czosnku. Farszem nadziewamy muszle i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Posypujemy startym żółtym serem.
Zapiekamy ok. 30 minut w temp. 150 stopni.




1 komentarz: