Nasz dzisiejszy obiadek. Farsz muszli jest delikatny, więc jak dla mnie idealnie do niego pasuje surówka o wyraźnym smaku, np. z kapusty pekińskiej, pomidorów, rzodkiewek i marynowanej papryki z sosem winegret i fetą.
Składniki:
- makaron muszle 15 szt.
- ser ricotta 250 g
- szpinak mrożony rozdrobniony, nie cały ok. 3/4 opakowania
- cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- olej
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- ser żółty potarty do posypania
- masło do wysmarowania naczynia
Makaron gotujemy i odcedzamy. Rozmrożony szpinak podduszamy na zeszklonej na oleju posiekanej cebuli i czosnku. Odparowujemy wodę ze szpinaku. Następnie dodajemy ricottę, całość mieszamy i doprawiamy do smaku. My bardzo lubimy czosnek, dlatego po połączeniu serka ze szpinakiem dodałam jeszcze jeden roztarty ząbek czosnku. Farszem nadziewamy muszle i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Posypujemy startym żółtym serem.
Zapiekamy ok. 30 minut w temp. 150 stopni.
Bardzo smakowicie wygląda ten obiadek;-)
OdpowiedzUsuń