sobota, 27 grudnia 2014

Ciasteczka anyżkowe

Po długiej nieobecności na własnym blogu, spieszę podzielić się dwoma przepisami, które podczas tegorocznych Świąt Bożego Narodzenia gościły na naszym stole. Pierwszy przepis na ciasteczka - anyżki:

Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka zmielonego anyżu
Wieczorem jajka ubijamy z cukrem minimum 20 minut, niektóre przepisy zalecają 30-60 minut. Następnie powoli dodajemy do jajek przesianą mąkę wymieszaną z anyżem i dalej miksujemy 5 minut.
Następnie przygotowujemy blachy, wykładamy je papierem do pieczenia. Mi były potrzebne 2 blachy o wymiarach 42x38 cm i jedna mniejsza. Szprycą lub rękawem cukierniczym wyciskamy na blachę ciasteczka, ja robiłam takie wielkości monety 50 groszowej. Trzeba pamiętać o odstępach między ciasteczkami, ponieważ troszkę się rozlewają.
Ciasteczka zostawiamy w temperaturze pokojowej do przeschnięcia na całą noc. Następnego dnia pieczemy je w temp. 160-180 stopni C po ok. 12 minut.


1 komentarz: