czwartek, 12 marca 2015

Kurczak w powidłach śliwkowych

Do wypróbowania tego dania zainspirował mnie przepis z gazetki: "Przyślij przepis. Kurczak na obiad".

Składniki:
  • 3 duże udka z kurczaka
  • słoik powideł śliwkowych
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 7 łyżek oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, vegeta
Umyte i osuszone udka solimy, pieprzymy i smarujemy marynatą z powideł, oleju, octu i roztartego czosnku. Odstawiamy na minimum 2 godziny. Następnie pieczemy ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. W połowie pieczenia obróciłam udka aby równomiernie pokryły się sosem a na 10 minut przed wyjęciem znów je obróciłam i włączyłam w piekarniku grill.
Udka wyszły pyszne!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz