Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 szpinak mrożony rozdrobniony
- 1 ser Lazur z niebieską pleśnią
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- ser żółty do posypania
- sól, pieprz
- cebula
- 1-2 łyżki oleju
- masło do natłuszczenia formy
Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy szpinak i roztarty z solą czosnek.
Całość mieszamy i doprawiamy. Formę do tarty smarujemy masłem, wylepiamy ciastem francuskim. Z pozostałości ciasta robimy paski, które utworzą "kratkę" na górze. Na ciasto wykładamy farsz szpinakowy, posypujemy pokruszonym serem lazur. Następnie układamy "kratkę" z resztek ciasta, posypujemy startym serem żółtym i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 15-20 minut w temp. 180-200 stopni.
szybkie obiady są najlepsze ;)
OdpowiedzUsuń