niedziela, 31 maja 2015

Babka marmurkowa

Bardzo wdzięczny przepis. Składniki chyba zawsze są dostępne. Do ciasta można dodać kakao - mamy babkę marmurkową, albo owoce lub mak - ze wszystkim smakuje pysznie. Ulubione ciasto moich chłopców, zwłaszcza jako drugie śniadanie do szkoły czy przedszkola.

Składniki:
  • 5 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki zimnej wody
  •  1-2 łyżki kakao
Jajka uciera się z cukrem (mikserem) dodaje pozostałe składniki,w takiej kolejności jak napisałam wyżej. Wszystko razem się miksuje. Potem do części ciasta można dodać kakao. Piec w 180 stopniach, ok. 45 minut, w formie z kominkiem. Ciasto można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.







1 komentarz: