Składniki:
ciasto:
- 350 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 200 g masła
- 4 żółtka
- 65 g drobnego brązowego cukru
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kaszy manny
- 1,5-2 kg jabłek
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- miód do dosłodzenia
- rodzynki (opcjonalnie)
- 4 białka
- 85 g drobnego cukru lub cukru pudru
Gotowe ciasto podzielić, 2/3 będzie do wylepienia spodu i boków, zaś 1/3 będzie kruszonką na górze. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 30 minut.
W tym czasie przygotować mus jabłkowy.
Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. W garnku rozpuścić masło, wrzucić jabłka i poddusić do odparowania większości wody. Wrzucić rodzynki i chwilkę poddusić. Dodawać po łyżce miód dotąd, aż mus jabłkowy będzie idealnie słodki. Przestudzić.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Spód i boki wylepić większą częścią ciasta. Spód posypać kaszą manną. Wyłożyć mus jabłkowy, wyrównać.
Po wyłożeniu musu przygotować piankę.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodawać po łyżce cukru, cały czas miksując.
Przygotowaną piankę wyłożyć na mus jabłkowy, wyrównać i pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce na wierzch.
Ciasto wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec ok 1 godziny. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić szarlotkę do wystudzenia.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
p.s. Mama przepis znalazła w internecie, ale nie pamięta gdzie
Pysznie :)
OdpowiedzUsuń