sobota, 16 maja 2015

Torcik truskawkowy

Przepis pochodzi z kalendarza Thermomixa. Robi się go szybko, jeszcze szybciej znika.
Pieczemy biszkopt z 6 jaj. Forma o średnicy 27cm. Polecam przepis: biszkopt

Składniki masy:
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 g śmietany kremówki
  • cukier puder, 100g lub więcej
  • przegotowana woda z esencją waniliową do nasączenia
  • 50 g płatków migdałów
  • 300-400 g truskawek
Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Do serka mascarpone dodać migdały i śmietanę.
Biszkopt przekrawamy na pół, nasączamy wodą z esencją waniliową. Przekładamy ciasto masą. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki truskawki. Schładzamy w lodówce 2-3 godziny.







1 komentarz:

  1. super! już się nie mogę doczekaćsezonu,,już widziałam,nasze krajowe truskawki,ale cena troszkę odstrasza :o

    OdpowiedzUsuń