wtorek, 2 czerwca 2015

Łatwa pieczeń wieprzowa

Przepis znalazłam niedawno na Wielkim Żarciu, a jego prostota i liczne pozytywne komentarze przekonały mnie do wypróbowania.

Składniki:
  • 1 kg mięsa wieprzowego na pieczeń (u mnie szynka kulka, ale może być łopatka lub karczek)
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka soli
  • 2-3 łyżki oleju
Mięso marynujemy dzień wcześniej, niż zamierzamy podać. Trzemy marchewkę na tarce, na dużych oczkach, cebulę siekamy. Mieszamy ze sobą marchew, cebulę, sól i olej. Tak przygotowaną marynatą obkładamy mięso, wkładamy na minimum 12 godzin do lodówki.
Na drugi dzień pieczemy ok. 1,5 godziny, pod przykryciem, w temperaturze 180 stopni.
Mięso doskonale smakuje również na zimno!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz