Gdy do jakiegoś przepisu potrzebne są tylko żółtka, pozostałe białka zamrażam, np. w plastikowych pojemnikach po serku mascarpone. Gdy mam ok. 7-8 białek można upiec pyszne ciasto makowe.
Składniki:
- 7-8 białek (ok. 250-290g)
- 200 g cukru pudru
- 150 g suchego maku
- 150 g mąki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- kostka masła (200g), roztopiona, ostudzona
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier puder i ponownie ubijać do uzyskania sztywnej piany. Miksując na wolnych obrotach dodajemy mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia. Na końcu, cały czas miksując wlewamy roztopione masło.
Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 45 minut.
Jadłam takie dawno temu, pamiętam, że bardzo mi smakowało.
OdpowiedzUsuń