poniedziałek, 14 września 2015

Jarzyny na zimę, do słoika

Przepis pochodzi od mojej Babci, sprawdzony, Babcia w ten sposób przygotowuje warzywa od lat. Zimą dodane do zupy albo sosu, bardzo podnoszą smak przygotowanego dania.

Składniki:
  • marchew, seler, pietruszka - korzeń, wszystkiego tyle samo, np. po 1 kg
  • por, 2-3 sztuki
  • zielona pietruszka, seler zielony liście (ale nie naciowy!) - na oko 1-2 pęczki, można więcej
  • sól: 20 dag na 1 kg zmielonych jarzyn + do słoika
Jarzyny obieramy i mielimy na maszynce do mięsa, na grubym sitku do kiełbas (lub trzemy na drobnej tarce). Zieloną pietruszkę, por  i seler drobno kroimy. Wszystkie warzywa mieszamy razem i warzymy. Dodajemy sól wg proporcji powyżej, mieszamy i zostawiamy na godzinę.

Na dno słoika dajemy pół łyżeczki soli, wkładamy jarzyny, ubijamy je mocno w słoju, tak aby na górze był sok warzywny. Na górę w słoiku także dajemy 1/2 łyżeczki soli. Słoje zakręcamy i odstawiamy do piwnicy. Takie jarzyny moga stać równy rok w piwnicy, po otwarciu słój przechowujemy w lodówce. Uwaga z dodawaniem jarzyn do potraw - są bardzo słone, więc najpierw dodajemy jarzyny a potem ewentualnie dosalamy potrawę!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz