piątek, 18 września 2015

Ser biały marynowany

Świetna przekąska, im dłużej się marynuje, tym lepsza. Kluczem do sukcesu są dobry gatunkowo twaróg (najlepszy domowy) i dobra oliwa z oliwek.

Składniki:
  • 25 dag sera białego (twarogu)
  • ok. 500 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pieprz ziarnisty, 3-4 ziarenka
  • 1 papryczka chilli
  • świeże zioła (rozmaryn lub bazylia, oregano)
Ser kroimy w kostkę, mocno solimy. W słoiku układamy ser, pomidorki i pokrojoną w paski papryczkę . Dodajemy pieprz i plasterki czosnku. Zalewamy całość oliwą. Odstawiamy do lodówki na kilka dni (3-5).
Przed podaniem słoik należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby przekąska troszkę się ogrzała (zimna nie ma tak wyczuwalnych aromatów). Oliwę można potem wykorzystać do sałatek lub na nowo włożyć do niej kolejną porcję sera.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz