niedziela, 27 września 2015

Królik mojej babci - najlepszy!

Jeśli komuś znudzi się wieprzowina i kurczaki, warto sięgnąć po królika. Bez obaw, przepis, wg którego przygotowuję królika jest banalny i wypróbowany setki razy, przez moja babcię i przeze mnie.

Składniki:
  • królik, poporcjowany
  • cebula 1-2 szt.
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól
  • olej
  • kminek
Umytego królika nacieramy solą i odstawiamy na ok. godzinę. Następnie mięso opiekamy na oleju.
Do podpieczonego mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Posypujemy kminkiem, nie żałujemy go, dzięki przyprawie królik będzie miał pyszny smak i aromat. Podlewamy mięso wodą, przykrywamy i dusimy do miękkości (ok. 2 godzin) obracając mięso co jakiś czas i sprawdzając czy nam się woda nie wygotowała, wtedy ją uzupełniamy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz