sobota, 3 października 2015

Zupa z królika

Moje wspomnienie z dzieciństwa. Babcia robiła zupę, gdy zostawał jej rosół z królika. Teraz gdy króliki żadko można kupić, albo jeśli ktoś nie lubi królików, tę samą zupę można zrobić z resztki rosołu z kurczaka.

Składniki:
  • rosół z królika
  • mięso z rosołu
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • ziemniaki gotowane
  • mąka
  • śmietana
  • ocet
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Obieramy mięso od kości, kroimy, wkładamy do garnka z rosołem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Zupę zagotowujemy, zaciągamy mąką ze śmietaną, dodajemy odrobinę octu, zupa musi być lekko kwaskawa. Jeśli trzeba zupę dosalamy. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz