piątek, 2 października 2015

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Podróże kształcą. Nawet niedzielny wypad do znajomych może zaowocować nowym (przynajmniej dla mnie) i pysznym przepisem. Że też sama na to nie wpadłam!

Składniki:
  • 4 naleśniki (przepis na ciasto tutaj)
  • pół paczki mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 1/2 kostki sera typu feta
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • tarty ser żółty do posypania
  • pieprz ziołowy
Rozmrożony szpinak przesmażamy  na maśle, gdy odparujemy wodę, zdejmujemy z gazu. Dodajemy fetę, którą widelcem rozgniatamy i mieszamy ze szpinakiem. Doprawiamy pieprzem, dodajemy roztarty czosnek.
Nakładamy farsz na naleśniki, zwijamy i zapiekamy posypane serem w naczyniu żaroodpornym ok. 20 minut. Naczynie dobrze wysmarować masłem.


2 komentarze:

  1. Szpinak i feta to moje ulubione, naleśnikowe nadzienie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Często robię podobne naleśniki, ale zapiekam w sosie beszamelowym, pycha:)

    OdpowiedzUsuń