Podróże kształcą. Nawet niedzielny wypad do znajomych może zaowocować nowym (przynajmniej dla mnie) i pysznym przepisem. Że też sama na to nie wpadłam!
Składniki:
- 4 naleśniki (przepis na ciasto tutaj)
- pół paczki mrożonego szpinaku rozdrobnionego
- 1/2 kostki sera typu feta
- 1-2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- tarty ser żółty do posypania
- pieprz ziołowy
Rozmrożony szpinak przesmażamy na maśle, gdy odparujemy wodę, zdejmujemy z gazu. Dodajemy fetę, którą widelcem rozgniatamy i mieszamy ze szpinakiem. Doprawiamy pieprzem, dodajemy roztarty czosnek.
Nakładamy farsz na naleśniki, zwijamy i zapiekamy posypane serem w naczyniu żaroodpornym ok. 20 minut. Naczynie dobrze wysmarować masłem.
Szpinak i feta to moje ulubione, naleśnikowe nadzienie :-)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię podobne naleśniki, ale zapiekam w sosie beszamelowym, pycha:)
OdpowiedzUsuń