Składniki:
Ciasto
- 8 dag masła
- 7 dag cukru
- 20 dag mąki
- 1 jajko
Wszystkie składniki posiekać razem, a następnie szybko zagnieść. Blachę o wymiarach 24x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Wylepić ciastem blachę.
Następnie przygotowujemy masę serową:
Masa:
1 kg sera (zmielić)
6 żółtek
30 dag cukru
4 łyżki oleju
1,5 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
Żółtka utrzeć z olejem i cukrem. Dodać zmielony ser. W zimnym mleku rozpuścić budynie i dodać do masy serowej (zmiksować). Kto ma Thermomix wrzuca wszystkie składniki masy do TM i miesza - nie musi wcześniej mielić sera.
Masę wylewamy na ciasto i przygotowujemy bezą kokosową:
Beza:
- 6 białek
- 6 łyżek cukru
- 20 dag kokosu
Ubijamy białka na sztywno. Dodajemy cukier, dalej ubijamy. Na końcu wsypujemy kokos i delikatnie mieszamy.
Wylewamy bezę na ser i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 1 godzinę w temp. 150-170 stopni z termoobiegiem.
Pycha! Mam dziś straszną ochotę na sernik;)
OdpowiedzUsuńTo polecam ten przepis, u nas prawie cały zjedzony... :-)
OdpowiedzUsuń