niedziela, 27 lipca 2014

Nutellowe ciasto bez pieczenia

Ciasto specjalnie dla naszych popołudniowych gości :-) Właśnie jesteśmy po degustacji i powiem krótko: pyszne! Orzeźwiające dzięki owocom i galaretce, chrupiące dzięki płatkom kukurydzianym i musi się udać, ponieważ wykonanie jest banalnie proste.

Składniki:
  • 7 szklanek pÅ‚atków kukurydzianych
  • 350 g nutelli
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 g Å›mietany kremówki
  • 2 galaretki pomaraÅ„czowe
  • owoce na wierzch
Płatki kukurydziane należy drobno pokruszyć (przesypać odpowiednią ilość płatków do woreczka i pokruszyć wałkiem), mnie wyręczył Thermomix. Wsypujemy rozdrobnione płatki do miski i dodajemy po trochu nutellę, cały czas mieszając. Masę wykładamy na blachę i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki.

W tym czasie rozpuszczamy w 0,5 litra wrzątku dwie galaretki cytrynowe. Gdy galaretki zaczną tężeć, ubijamy mikserem kremówkę i gdy będzie sztywna wlewamy galaretki, miksując na niskich obrotach. Wylewamy na spód nutellowy i zostawiamy w lodówce do stężenia.



Na końcu układamy na cieście dowolne owoce (ja dałam porzeczki i borówki) i zalewamy tężejącą galaretką pomarańczową (pół litra wody na 2 galaretki).


2 komentarze: