Składniki:
- 1 kg filetu z indyka
- 1 cebula
- pół cukinii
- 1/3 kostki sera Favita
- ok. 8 suszonych pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- 10 dag boczku surowego wędzonego w plastrach
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
Dzień wcześniej filet rozkroić na jak najbardziej płaski plaster mięsa, natrzeć czosnkiem roztartym z solą.
Drugiego dnia na maśle szklimy posiekaną drobno cebulę z potartą na grubej tarce cukinią (nieobraną) - tak by cukinia odparowała, trochę posolić.
Mięso rozbić tłuczkiem. Ułożyć na nim pokrojoną w paski fetę, pomidory suszone i ostudzoną cukinię.
Spiąć wykałaczkami. Przełożyć do natłuszczonego olejem naczynia żaroodpornego, łączeniem do góry, przykryć plastrami boczku.
Piec w temperaturze 180 stopni. Ponieważ dałam mięso do zimnego piekarnika, piekłam 1,5 godziny, a potem jeszcze 15 minut zostawiłam w wyłączonym piekarniku. Przed podaniem wyjąć wykałaczki :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz