poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Torcik bez pieczenia

Torcik mojej mamy. Zapisuję "dla potomności". Żal by było gdyby przepis został zapomniany.

Składniki:

  • 3 opakowania jasnego budyniu
  • paczka biszkoptów (15 dag lub wiÄ™cej)
  • 4 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 12,5 dag masÅ‚a
  • 2-3 opakowania galaretki (zielona, czerwona, żółta)
  • banan, pomaraÅ„cza, rodzynki
  • 2 Å‚yżeczki kakao
Utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. W oddzielnym naczyniu wymieszać budynie z mlekiem, wlać do utartych żółtek i mieszając, chwilę gotować. Odstawić i ostudzić.
Utrzeć masło, dodawać po łyżce masę budyniową, nie przerywając ucierania.
Ułożyć biszkopty w tortownicy. Połowę masy wyłożyć do tortownicy. Do drugiej części dodać kakao i utrzeć.
Jeśli mamy więcej biszkoptów można je ułożyć także pomiędzy dwoma warstwami masy.
Masę kakaowa nałożyć na białą. Następnie wetknąć w masę biszkopty - pionowo. Między biszkopty ułożyć owoce i rodzynki. Zalać jedną tężejącą galaretką i wstawić do lodówki. Gdy stężeje, wylać następną galaretkę innego koloru.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz