wtorek, 2 maja 2017

Boczek faszerowany kurczakiem

Przepis pochodzi z książki  "Przetwory i dania miÄ™sne Siostry Anastazji". WprowadziÅ‚am drobnÄ… modyfikacjÄ™ - dzieÅ„ przed pieczeniem natarÅ‚am solÄ… z czosnkiem boczek.



Składniki:

  • 1 kg boczku surowego
  • jedna duża pojedyncza pierÅ› z kurczaka
  • sÅ‚oik musztardy
  • papryka czerwona
  • pieczarki marynowane
  • 4 zÄ…bki czosnku
  • sól, pieprz, przyprawy (u mnie: suszone pomidory z czosnkiem i bazyliÄ… z Kamisa) 
  • 2 kabanosy - dÅ‚ugie ok. 30cm
Boczek naciąć, aby powstał jak największy płat mięsa o kształcie prostokąta. Natrzeć solą roztartą z 3 ząbkami czosnku. Zwinąć mięso i w folii wstawić do lodówki. Zostawić na noc.
NastÄ™pnego dnia miÄ™so rozbić tÅ‚uczkiem, posmarować musztardÄ…. Na to uÅ‚ożyć rozbitÄ… pierÅ› z kurczaka, doprawić solÄ… i przyprawami. 
Wzdłuż układamy kabanos, potem pokrojoną w paski paprykę, pokrojone na pół lub na ćwiartki marynowane pieczarki, znów kabanos, pieczarki i papryka. Można dać jeszcze plasterki surowego czosnku.
Całość zwijamy. W utrzymaniu kształtu rolady bardzo przydatne były silikonowe spinki.
Roladę owinąć folią aluminiową i piec w 180 stopniach 1 godzinę, potem rozwinąć folię i przypiec mięso ok. 30 minut.




1 komentarz: