wtorek, 2 maja 2017

Boczek faszerowany kurczakiem

Przepis pochodzi z książki  "Przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji". Wprowadziłam drobną modyfikację - dzień przed pieczeniem natarłam solą z czosnkiem boczek.



Składniki:

  • 1 kg boczku surowego
  • jedna duża pojedyncza pierś z kurczaka
  • słoik musztardy
  • papryka czerwona
  • pieczarki marynowane
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, przyprawy (u mnie: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią z Kamisa) 
  • 2 kabanosy - długie ok. 30cm
Boczek naciąć, aby powstał jak największy płat mięsa o kształcie prostokąta. Natrzeć solą roztartą z 3 ząbkami czosnku. Zwinąć mięso i w folii wstawić do lodówki. Zostawić na noc.
Następnego dnia mięso rozbić tłuczkiem, posmarować musztardą. Na to ułożyć rozbitą pierś z kurczaka, doprawić solą i przyprawami. 
Wzdłuż układamy kabanos, potem pokrojoną w paski paprykę, pokrojone na pół lub na ćwiartki marynowane pieczarki, znów kabanos, pieczarki i papryka. Można dać jeszcze plasterki surowego czosnku.
Całość zwijamy. W utrzymaniu kształtu rolady bardzo przydatne były silikonowe spinki.
Roladę owinąć folią aluminiową i piec w 180 stopniach 1 godzinę, potem rozwinąć folię i przypiec mięso ok. 30 minut.




1 komentarz: