środa, 3 maja 2017

Risotto porowo-cukiniowe z suszonymi pomidorami

Jedno z ulubionych dań męża. Bazą do każdego risotta jest przepis podstawowy z książki "Radość gotowania", która dostałam razem z Thermomixem.

Składniki dla 2 osób:

  • pół pora (biała część)
  • 35 g oleju
  • pół cukinii umytej, ze skórką, pokrojonej w kostkę
  • 5-6 pomidorów suszonych na słońcu
  • 130 g ryżu arborio
  • starty parmezan do posypania
  • kostka bulionowa drobiowa
  • 400 g wrzątku
  • przyprawa Kamis suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Do Thermomixa wlewamy olej, dodajemy pokrojony por i dusimy 3 miniuty, 100 stopni, obroty 1.
Następnie dodajemy ryż i dusimy kolejne 3 minuty, 100 stopni/obr.wsteczne 1.
Dodajemy cukinie, pomidory (pokrojone w paski), kostkę rosołową i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy 22 minuty, 100 stopni, na najwolniejszych obrotach (wstecznych!).
Podajemy posypane parmezanem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz