środa, 3 maja 2017

Ciasto architekta

Ten przepis pochodzi z książki "Nowe przepisy Siostry Anastazji". Smakuje rewelacyjnie, jest wysokie i wystarczy na 12 osób i jeszcze na dokładki :-)

Składniki:

  • Biszkopt jasny i ciemny (ja zrobiÅ‚am wg tego przepisu i do poÅ‚owy masy dodaÅ‚am kakao)

Masa budyniowo-maślana:
  • 1 litr mleka
  • 4 budynie waniliowe lub Å›mietankowe z cukrem
  • 400 g masÅ‚a
  • można dodać cukier żeby masa byÅ‚a sÅ‚odsza (ja nie daÅ‚am)
  • 2 Å‚yżki kakao
Z mleka, cukru, proszku budyniowego gotujemy budyÅ„ i pozostawiamy do ostudzenia. MiÄ™kkie masÅ‚o ucieramy na puszystÄ… masÄ™ i stopniowo po Å‚yżce dodajemy do niej zimny budyÅ„. MasÄ™ maÅ›lano-budyniowÄ… podzielić na pół, do jednej części dodać przesiane kakao. 

 Masa serowa: 
400 g serek homogenizowany waniliowy PILOS z Lidla  
2 galaretki czerwone (u mnie truskawkowe)
3 banany
1 cytryna

GalaretkÄ™ rozpuszczam w 1,5 szklanki gorÄ…cej wody. Gdy zacznie tężeć dodać jÄ… stopniowo do serka homogenizowanego i wymieszać dokÅ‚adnie. 

Wycisnąć do miseczki sok z cytryny i w nim zamoczyć pokrojone w plasterki banany.

Złożenie ciasta: (zgodnie z oryginalnym przepisem - ja przypadkiem zamieniłam masę kakaową z jasną).



Na jasnym biszkopcie rozsmarować kakaową masę budyniową. W ciemnym biszkopcie wykroić za pomocą np. kieliszka otwory o średnicy banana. Ciemny biszkopt kładziemy na masie, lekko dociskamy. W każdy otworek wkładamy krążek banana i przykrywamy masą serową całą powierzchnię ciasta. W masę serową wciskam krążki ciemnego ciasta, ma się znajdować nad krążkiem banana. Następnie rozprowadzamy równomiernie jasną masę budyniową. Ciasto wstawiam do lodówki. Na wierzch przygotowujemy polewę czekoladową wg przepisu.

1 komentarz: