Składniki:
- Biszkopt jasny i ciemny (ja zrobiłam wg tego przepisu i do połowy masy dodałam kakao)
Masa budyniowo-maślana:
- 1 litr mleka
- 4 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem
- 400 g masła
- można dodać cukier żeby masa była słodsza (ja nie dałam)
- 2 łyżki kakao
Z mleka, cukru, proszku budyniowego gotujemy budyń i pozostawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo po łyżce dodajemy do niej zimny budyń. Masę maślano-budyniową podzielić na pół, do jednej części dodać przesiane kakao.
Masa serowa:
400 g serek homogenizowany waniliowy PILOS z Lidla
2 galaretki czerwone (u mnie truskawkowe)
3 banany
1 cytryna
Galaretkę rozpuszczam w 1,5 szklanki gorącej wody. Gdy zacznie tężeć dodać ją stopniowo do serka homogenizowanego i wymieszać dokładnie.
Wycisnąć do miseczki sok z cytryny i w nim zamoczyć pokrojone w plasterki banany.
Złożenie ciasta: (zgodnie z oryginalnym przepisem - ja przypadkiem zamieniłam masę kakaową z jasną).
Na jasnym biszkopcie rozsmarować kakaową masę budyniową. W ciemnym biszkopcie wykroić za pomocą np. kieliszka otwory o średnicy banana. Ciemny biszkopt kładziemy na masie, lekko dociskamy. W każdy otworek wkładamy krążek banana i przykrywamy masą serową całą powierzchnię ciasta. W masę serową wciskam krążki ciemnego ciasta, ma się znajdować nad krążkiem banana. Następnie rozprowadzamy równomiernie jasną masę budyniową. Ciasto wstawiam do lodówki. Na wierzch przygotowujemy polewę czekoladową wg przepisu.
Smacznie wygląda! ;-)
OdpowiedzUsuń