poniedziałek, 12 marca 2018

Jajka w mięsie z sosem jogurtowo-chrzanowym

Przy okazji rodzinnej uroczystości, testowałam na gościach nowy przepis. A ponieważ wszystkim bardzo smakowało, na 100% będzie powtórka na Wielkanoc :-)

Składniki:

  • 0,5 kg mielonego mięsa
  • przyprawy:
  • pieprz
  • sól
  • surowe jajko
  • 05 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • majeranek
  • 2 łyżki bułki tartej
7 dużych jaj lub 10 małych ugotowanych na twardo


sos chrzanowo-czosnkowy:
  • 1 duży jogurt naturalny GRECKI
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki kremowego chrzanu
  • 2 ząbki czosnki 
  • sól do smaku
  • pieprz
Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy. Jajka na twardo obtaczamy mięsem. Każdą kulkę zawijamy w folię aluminiową (można ją trochę posmarować olejem) - jak cukierek i pieczemy w piekarniku 30 minut, temp. 180 stopni.

Sos :
W miseczce mieszamy kremowy chrzan i jogurt naturalny (jeśli zawiera serwatkę trzeba ją wylać). Osobno do miseczki wlewamy majonez i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz i mieszamy. Dopiero teraz dodajemy doprawiony majonez do jogurtu i delikatnie mieszamy łyżką. 
źródło:
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/jajka-w-miesie-z-sosem-chrzanowo-czosnkowym



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz