czwartek, 11 kwietnia 2019

Zarzucajka (ostatnia porada przepisu bezcenna!)

Przepis na tę zupę pochodzi z książki "Dania jarskie" Zofii Maciesowicz, wydanej w 1980 roku. Jest to kapuśniak, który robi się bardzo szybko i prosto. Smakuje dobrze, więc warto ugotować.


Składniki:

  • 20 gad kapusty kiszonej
  • 50 dag ziemniaków
  • 1 Å›rednia cebula
  • 2 Å‚yżki oleju
  • kminek
  • sól
Ziemniaki obrane i pokrojone zalać wrzącą osoloną wodą (ok. 1,5 litra), dodać zmielony kminek i ugotować, po czym rozgnieść pałką lub widelcem (nie odcedzamy!). Pokroić kapustę i dodać ją do ugotowanych i pogniecionych ziemniaków. Gotować, aż kapusta będzie miękka, doprawić do smaku. Okrasić olejem z lekko zrumienioną cebulą.

A najlepsze na koniec :-) Porada prosto z wyżej wspomnianej książki "Dania jarskie" - przeczytajcie sami: 


Takie dania jarskie (okraszone słoninką) niejednemu zasmakują :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz