Składniki:
- 300 g biszkoptów podłużnych Savoiardi
- ok. 200 ml zimnej kawy do maczania biszkoptów
- 500 g kremówki
- 2 serki mascarpone po 250 g każdy
- 170 g mleczka skondensowanego
- kakao gorzkie do posypania
- opcjonalnie kieliszek amaretto do kawy
Tiramisu robiłam w naczyniu o wymiarach 28 x 21 cm.
Biszkopty maczamy w kawie i układamy na dnie naczynia.
Do wysokiego naczynia przekładamy mascarpone, dodajemy mleczko skondensowane, lekko mieszamy łyżką. Następnie dodajemy kremówkę i wszystko miksujemy.
Gdy masa jest sztywna, połowę układamy na biszkoptach, na to kolejna warstwa ciastek maczanych w kawie i znowu masa. Całość posypujemy kakaem. Chłodzimy w lodówce.
A tu link do filmu, z którego pochodzi oryginalny przepis (moje proporcje są podwojone w stosunku do pierwowzoru) https://www.youtube.com/watch?v=t1WJEI1uPKo
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz