wtorek, 21 stycznia 2020

Tiramisu bez jajek

Szybki i prosty przepis. Tiramisu bez problemu można wyjąć z formy, ale dopiero na drugi dzień.



Składniki:

  • 300 g biszkoptów podłużnych Savoiardi
  • ok. 200 ml zimnej kawy do maczania biszkoptów
  • 500 g kremówki
  • 2 serki mascarpone po 250 g każdy
  • 170 g mleczka skondensowanego
  • kakao gorzkie do posypania
  • opcjonalnie kieliszek amaretto do kawy
Tiramisu robiłam w naczyniu o wymiarach 28 x 21 cm.

Biszkopty maczamy w kawie i układamy na dnie naczynia.
Do wysokiego naczynia przekładamy mascarpone, dodajemy mleczko skondensowane, lekko mieszamy łyżką. Następnie dodajemy kremówkę i wszystko miksujemy.



Gdy masa jest sztywna, połowę układamy na biszkoptach, na to kolejna warstwa ciastek maczanych w kawie i znowu masa. Całość posypujemy kakaem. Chłodzimy w lodówce.

A tu link do filmu, z którego pochodzi oryginalny przepis (moje proporcje są podwojone w stosunku do pierwowzoru) https://www.youtube.com/watch?v=t1WJEI1uPKo 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz