niedziela, 26 stycznia 2020

Paszteciki - wersja light

Oryginalny przepis na tym blogu na kapuśniaczki, dziś trochę odchudzony, ponieważ zamiast śmietany, do ciasta dałam jogurt naturalny, a zamiast farszu z kapusty, mięso z rosołu.



Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 250 g margaryny
  • sól
  • 2-3 dag drożdży
  • kminek
  • jajko do posmarowania pasztecików
Farsz:
  • mięso z rosołu
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • olej, 2-3 łyżki
  • sól, pieprz
  • 1 jajko

Mięso i zeszkloną na oleju cebulę  mielimy przez maszynkę, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko i wszystko mieszamy.

Drożdże mieszamy w miseczce z jogurtem.
Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy jogurt z drożdżami i wszystko zagniatamy.
Ciasto cienko wałkujemy. Na brzegu układamy farsz, wzdłuż całego ciasta, zawijamy go w wałek i odcinamy. Powstały długi "paluch" kroimy na mniejsze paszteciki, takie ok. 5 centymetrowe. 
Tak samo postępujemy z resztą ciasta.
Układamy paszteciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem, można też posypać ciasteczka kminkiem. Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 160 stopni.


1 komentarz: