niedziela, 2 lutego 2020

Pączki angielskie mojej babci

Zbliża się tłusty czwartek. Nic nie smakuje tak dobrze jak własnoręcznie upieczone pączusie. Polecam przepis mojej babci Janki, oponki wychodzą pulchniutkie, nie sposób im się oprzeć.

Składniki:

  • 0,5 kg sera białego
  • 0,5 kg mąki
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody
  • 12,5 dag margaryny
  • 1 łyżeczka spirytusu
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia
Ser biały zmielić. Zagnieść wszystkie składniki jak na makaron. Rozwałkować na grubość 0,5 cm.
Wykrawać szklanką kółka, a w środku robić dziurki kieliszkiem. 
Wrzucamy oponki i kulki na gorący olej. Gdy zbrązowieją z jednej strony, obracamy.
Upieczone wyjmujemy na ręcznik papierowy, a następnie przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz