- 40 dag mąki + do podsypania
- kostka margaryny
- 2 jajka
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- szczypta soli
Zaczyn:
- 4 dag drożdży
- 1 łyżka cukru
- pół szklanki ciepłego mleka
Marmolada, cukier puder
W litrowym garnku rozcieramy drożdże z cukrem, dodajemy ciepłe mleko, mieszamy i zostawiamy przykryte do wyrośnięcia.
Następnie w misce siekamy margarynę z mąką, dodajemy pozostałe składniki oraz zaczyn. Wyrabiamy jednolite ciasto. Jeśli będzie za bardzo się kleić, dosypujemy trochę mąki.
Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na kształt koła (podsypując mąką), dzielimy na trójkąty i na każdy nakładamy łyżeczkę marmolady. Zwijamy trójkąty od części szerszej do węższej.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w nagrzanym do 160 stopni piekarniku.
Posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz