czwartek, 2 kwietnia 2020

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Składniki:

  • 40 dag mąki + do podsypania
  • kostka margaryny
  • 2 jajka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
Zaczyn:
  • 4 dag drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • pół szklanki ciepłego mleka
Marmolada, cukier puder


W litrowym garnku rozcieramy drożdże z cukrem, dodajemy ciepłe mleko, mieszamy i zostawiamy przykryte do wyrośnięcia.

Następnie w misce siekamy margarynę z mąką, dodajemy pozostałe składniki oraz zaczyn. Wyrabiamy jednolite ciasto. Jeśli będzie za bardzo się kleić, dosypujemy trochę mąki.
Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na kształt koła (podsypując mąką), dzielimy na trójkąty i na każdy nakładamy łyżeczkę marmolady. Zwijamy trójkąty od części szerszej do węższej.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w nagrzanym do 160 stopni piekarniku.

Posypujemy cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz