Mocno czekoladowe, z zewnątrz chrupiące, w środku wilgotne.... mniam!
Składniki:
- 28 dag masła
- 25 dag gorzkiej czekolady (u mnie 70%)
- 24 dag cukru
- 100 ml wody
- cukier waniliowy
- 80 g mąki
- 3 jajka
opcjonalnie: posiekane orzechy włoskie
Wodę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Zdjąć z kuchenki i dodać masło oraz połamaną czekoladę. Mieszać aż się rozpuści.
Jajka roztrzepać mikserem, dodać mąkę a następnie - ciągle mieszając - ostudzoną masę czekoladową.
Na końcu można dodać orzechy i wymieszać łyżką.
Przelać do formy - u mnie szklana foremka do tarty z silikonowym brzegiem o średnicy 25cm.
Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis wg Ani Starmach
Brownie jest cudowne w swojej prostocie. Muszę kiedyś wypróbować ten przepis, wcześniej piekłam według receptury z olejem, ale słyszałam, że z wersja z masłem jest lepsza.
OdpowiedzUsuń