wtorek, 8 września 2020

Chlebek bananowy

 Chlebek bananowy czyli pyszne drugie śniadanie do szkoły albo do pracy. Dzięki Termomixowi robi się go błyskawicznie.

Składniki:

  • 2 duże dojrzałe banany
  • 75 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 150 g cukru
  • 170 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • opcjonalnie: rodzynki/orzechy
Do naczynia wkładamy wszystkie składniki (oprócz bakalii) i miksujemy: obroty 4-5 przez minutę.
Ciasto wlewamy do keksówki o długości 30cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem przez 55-60 minut. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia, żeby ciasto nie opadło.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz