Chlebek bananowy czyli pyszne drugie śniadanie do szkoły albo do pracy. Dzięki Termomixowi robi się go błyskawicznie.
Składniki:
- 2 duże dojrzałe banany
- 75 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 150 g cukru
- 170 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- opcjonalnie: rodzynki/orzechy
Do naczynia wkładamy wszystkie składniki (oprócz bakalii) i miksujemy: obroty 4-5 przez minutę.
Ciasto wlewamy do keksówki o długości 30cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem przez 55-60 minut. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia, żeby ciasto nie opadło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz