czwartek, 24 września 2020

Focaccia z kurkami

 Idealne proporcje dla puszystej, mięciutkiej focaccii - przepis pochodzi z bloga Jadłonomia.


Składniki:

600 g mąki pszennej

100 ml ciepłego mleka

350 ml wody

8 g suchych drożdży instant

2 łyżeczki soli

4 łyżki oliwy

duża garść kurek, umytych i osuszonych + łyżka oliwy

kilka gałązek tymianku lub suszony tymianek


Mąkę oraz pozostałe składniki wkładamy do Thermomixa i wyrabiamy 2 minuty. Następnie ciasto odstawiamy do wyrośnięcia - u mnie w misce Tupperware, ok 1-1,5 godziny.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, kurki wymieszać z oliwą i powciskać je w ciasto, posypać całość tymiankiem i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 – 45 minut. Posolić.

Piec w temp. 200 stopni, 25 – 30 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz