wtorek, 10 września 2013

Keczup z cukinii

Obiecywałam sobie: koniec przetworów w tym sezonie... no i słowa nie dotrzymałam. Babcia dała mi cukinie, 2 kg. Mam przepis na dżem z cukinii, ale proporcje nie pasowały, bo dżem robi się z 5 kg. A tu po obraniu ze skórki i wydrążeniu nasion zostało mi 1,5 kg cukinii. Przez przypadek zaglądam na Wielkie Żarcie i znalazłam przepis na keczup. Zrobiłam, spróbowałam - pyszny! więc ze spokojną głową zamieszczam go na moim blogu:

Składniki:
  • 1,5 kg cukinii
  • 400 g koncentratu pomidorowego
  • 0,5 kg cebuli
  • garść soli
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (jak ktoś lubi ostro to może dać całą)
  • 1 łyżeczka pieprzu (można pominąć jeśli ma być keczup łagodny dla dzieci)
Obrane i pozbawione nasion cukinie kroimy w kostkę, cebulę również. Przekładamy do garnka i sypiemy garść soli. Mieszamy i odstawiamy na 6 godzin. Po tym czasie (nie odcedzamy!) gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż cukinia będzie się rozpadać, robić papkowata. Wtedy miksujemy i dalej gotując dodajemy cukier i ocet. Gotujemy 20 minut ciągle mieszając, bo pryska i może się przypalać. Potem dodajemy koncentrat i przyprawy i gotujemy kolejne 20 minut. 
Gorący keczup nalewamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut od zagotowania.

Z 1,5 kg cukinii wyszło mi 8 małych słoiczków.


3 komentarze: