wtorek, 10 września 2013

Keczup z cukinii

Obiecywałam sobie: koniec przetworów w tym sezonie... no i słowa nie dotrzymałam. Babcia dała mi cukinie, 2 kg. Mam przepis na dżem z cukinii, ale proporcje nie pasowały, bo dżem robi się z 5 kg. A tu po obraniu ze skórki i wydrążeniu nasion zostało mi 1,5 kg cukinii. Przez przypadek zaglądam na Wielkie Żarcie i znalazłam przepis na keczup. Zrobiłam, spróbowałam - pyszny! więc ze spokojną głową zamieszczam go na moim blogu:

Składniki:
  • 1,5 kg cukinii
  • 400 g koncentratu pomidorowego
  • 0,5 kg cebuli
  • garść soli
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu
  • 1 Å‚yżeczka papryki sÅ‚odkiej
  • 1/2 Å‚yżeczki pieprzu cayenne (jak ktoÅ› lubi ostro to może dać caÅ‚Ä…)
  • 1 Å‚yżeczka pieprzu (można pominąć jeÅ›li ma być keczup Å‚agodny dla dzieci)
Obrane i pozbawione nasion cukinie kroimy w kostkÄ™, cebulÄ™ również. PrzekÅ‚adamy do garnka i sypiemy garść soli. Mieszamy i odstawiamy na 6 godzin. Po tym czasie (nie odcedzamy!) gotujemy, co jakiÅ› czas mieszajÄ…c, aż cukinia bÄ™dzie siÄ™ rozpadać, robić papkowata. Wtedy miksujemy i dalej gotujÄ…c dodajemy cukier i ocet. Gotujemy 20 minut ciÄ…gle mieszajÄ…c, bo pryska i może siÄ™ przypalać. Potem dodajemy koncentrat i przyprawy i gotujemy kolejne 20 minut. 
Gorący keczup nalewamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut od zagotowania.

Z 1,5 kg cukinii wyszło mi 8 małych słoiczków.


3 komentarze: