Składniki:
- 1 kg boczku surowego, bez skóry i kości
- pęczek pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki mleka
- przyprawa typ vegeta
- sól, pieprz
Boczek, czosnek i połowę posiekanej pietruszki mielimy. Do zmielonego mięsa wlewamy zimne mleko, wsypujemy resztę pietruszki i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, vegetą. Nie dodajemy jajek! Wszystko mieszamy i przekładamy do foremki.
Ja używam silikonowej keksówki o długości 25 cm, ale można również kupić takie aluminiowe jednorazowe - wtedy odpada problem mycia ;-)
Pieczemy ok. 30-40 minut w temp. do 180 stopni. Może to trwać dłużej, trudno mi powiedzieć, ponieważ mój piekarnik ostatnio piecze bardzo szybko i po pół godzinie wszystko zaczyna przypalać, muszę w końcu wezwać serwis.
Do mięska bardzo pasuje domowy keczup z cukinii i ogórki z chilli - smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz