czwartek, 19 września 2013

Mięsny chlebek

Mimo, że w kuchni pachnie grzybami, które dziś udało mi się nazbierać, to kolejny wpis poświęcony będzie (tak jak poprzedni) dodatkom do chleba. Dziś w roli głównej wystąpi boczek.

Składniki:
  • 1 kg boczku surowego, bez skóry i kości
  • pęczek pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki mleka
  • przyprawa typ vegeta 
  • sól, pieprz



Boczek, czosnek i połowę posiekanej pietruszki mielimy. Do zmielonego mięsa wlewamy zimne mleko, wsypujemy resztę pietruszki i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, vegetą. Nie dodajemy jajek! Wszystko mieszamy i przekładamy do foremki.
 Ja używam silikonowej keksówki o długości 25 cm, ale można również kupić takie aluminiowe jednorazowe - wtedy odpada problem mycia ;-)
Pieczemy ok. 30-40 minut w temp. do 180 stopni. Może to trwać dłużej, trudno mi powiedzieć, ponieważ mój piekarnik ostatnio piecze bardzo szybko i po pół godzinie wszystko zaczyna przypalać, muszę w końcu wezwać serwis.
Do mięska bardzo pasuje domowy keczup z cukinii i ogórki z chilli - smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz