Dzisiejszy przepis nie jest jakoś specjalnie odkrywczy, ale tak nam smakował, że raczej dla własnego pamiętania, postanowiłam zrobić wpis.
Składniki: (ja robiłam dla 3 osób, ale farszu starczy także dla czwartej cukinii)
- 3 średniej wielkości cukinie
- 500g mięsa mielonego
- 1 jajko
- garść bułki tartej
- sól, pieprz , ulubione zioła
- Winiary pomysł na roladki schabowe w sosie serowym
- śmietana do sosu
Nie byłam pewna czy jeśli tylko zapiekę pół godziny w piekarniku, cukinie nie będą surowe, więc najpierw na patelni lekko je podddusiłam ok. 20 min.: podlałam je troszkę wodą, dodałam wydrążone środki cukinii i dusiłam je pod przykryciem. Potem zmiksowałam powstały sos, wylałam go na formę do tarty, na to ułożyłam cukinie i polałam sosem Winiary przygotowanym wg opisu na opakowaniu, z tym, że go nie gotowałam (rozpuściłam proszek w wodzie ze śmietaną i zalałam cukinie). Całość zapiekłam w piekarniku 30 minut. Obiadek podałam z makaronem i sałatą zieloną. Mniam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz