niedziela, 24 sierpnia 2014

Ciasto Kubuś

Niewątpliwie jest wiele zalet chodzenia do "zerówki" mojego Michałka. Jedną z nich jest przepis na to ciasto - dziękuję Marto!

Składniki:
              biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
              masa:
  • 1 duży sok Kubuś marchwiowo-jabłkowo-brzoskwiniowy
  • 1/2 kostki masła
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • puszka brzoskwiń
Najpierw przygotowujemy biszkopt: 
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę z proszkiem, na końcu olej. Lekko mieszamy.
Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w temp. 170 stopni, na złoty kolor, ok. 20 minut. Wystudzony przekrawamy na 2 części.

Masa:
W 1 szklance soku rozpuszczamy budynie, resztę soku zagotowujemy z cukrem i masłem. Do gotującego się soku wlewamy budynie i zagotowujemy. Ciepłą masę wykładamy na ciasto, przykrywamy drugim. Gdy masa stężeje, układamy na wierzchu pokrojone brzoskwinie i zalewamy galaretką (2 galaretki rozpuszczone w 3 szklankach wrzątku).


2 komentarze:

  1. Ciasto wygląda super, musi być bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto jest pyszne, lekkie i orzeźwiające, zachęcam do wypróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń