wtorek, 5 sierpnia 2014

Sałatka ogórkowa z czosnkiem na zimę

Przepis ten pochodzi z Wielkiego Żarcia i ma aż 190 pozytywnych komentarzy. Doszłam więc do wniosku, że tyle osób nie może się mylić i sałatkę wypróbowałam. Było warto!

Składniki:
  • 4 kg obranych ze skóry ogórków gruntowych
  • 6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
  • 1 szklanka cukru
  • 180 ml octu 10%
  • 1 szklanka oleju
  • 3 łyżki soli
Ogórki pokroić w cienkie plasterki, dodać pozostałe składniki, wymieszać i odstawić na 1-2 godziny.
Po tym czasie wkładać do wyparzonych słoików i pasteryzować 10-15 minut. Potem od razu wyjąć z wody. Z podanej porcji wychodzi ok. 10 małych słoików jak na zdjęciu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz