piątek, 10 kwietnia 2020

Chatka Baby Jagi

Na tegoroczne Święta Wielkanocne przepis z dawnych lat :-)
Kiedyś to był hit. Chatkę robiłyśmy z mamą często, na różne imprezy urodzinowe, imieninowe lub inne okazje.




Składniki:

  • paczka herbatników jak na zdjęciu poniżej (400g) - potrzebne 54 sztuki
  • 75 dag sera białego
  • kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • kawa do nasączenia
  • 1 łyżka kakao
  • opcjonalnie bakalie
  • draże do ozdoby albo kokos



Polewa:

  • 10 dag margaryny
  • 10 dag cukru pudru ( 1/2 szklanki )
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Zaparzyć filiżankę kawy i ostudzić. Ser zmielić. Masło roztopić i ostudzić. Ser, masło, cukier, cukier waniliowy mieszamy. Masę dzielimy na 3 części.

Herbatniki układamy na folii aluminiowej lub spożywczej w prostokąt 3x6. Każdy lekko kropimy kawą. Wykładamy 1/3 masy. 






Na to kolejna warstwa herbatników. Także nasączamy kawą. Jedną część masy mieszamy z kakao i smarujemy herbatniki.



Na masę kakaową układamy trzecią warstwę ciastek, nasączamy kawą i na górę wykładamy białą masę.



Zewnętrzne herbatniki składamy w domek. Wstawiamy na godzinę do lodówki.



Przygotowujemy polewę:
Wszystkie składniki po prostu podgrzewamy mieszając, aż do połączenia się, nie gotować. Gdy polewa ostygnie i zgęstnieje, smarujemy chatkę i posypujemy drażami. Chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc.






1 komentarz: