Kiedyś to był hit. Chatkę robiłyśmy z mamą często, na różne imprezy urodzinowe, imieninowe lub inne okazje.
Składniki:
- paczka herbatników jak na zdjęciu poniżej (400g) - potrzebne 54 sztuki
- 75 dag sera białego
- kostka masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy
- kawa do nasączenia
- 1 łyżka kakao
- opcjonalnie bakalie
- draże do ozdoby albo kokos
Polewa:
- 10 dag margaryny
- 10 dag cukru pudru ( 1/2 szklanki )
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Zaparzyć filiżankę kawy i ostudzić. Ser zmielić. Masło roztopić i ostudzić. Ser, masło, cukier, cukier waniliowy mieszamy. Masę dzielimy na 3 części.
Herbatniki układamy na folii aluminiowej lub spożywczej w prostokąt 3x6. Każdy lekko kropimy kawą. Wykładamy 1/3 masy.
Na to kolejna warstwa herbatników. Także nasączamy kawą. Jedną część masy mieszamy z kakao i smarujemy herbatniki.
Na masę kakaową układamy trzecią warstwę ciastek, nasączamy kawą i na górę wykładamy białą masę.
Zewnętrzne herbatniki składamy w domek. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
Przygotowujemy polewę:
Wszystkie składniki po prostu podgrzewamy mieszając, aż do połączenia się, nie gotować. Gdy polewa ostygnie i zgęstnieje, smarujemy chatkę i posypujemy drażami. Chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc.
bardzo efektowny deser!
OdpowiedzUsuń