sobota, 1 sierpnia 2015

Duszonki

Ta pyszna potrawa w zależności od regionu Polski nosi różne nazwy: w okolicach Bielska są to duszonki, w małopolsce prażonki a w okolicach Cieszyna spotkałam się z nazwą dymfoki.
Duszonki przygotowuje się na ognisku, poniżej podałam składniki dla 4 -5 osób. Kociołek, w którym były przygotowane ma pojemność 8 litrów.

Składniki:
  • po 3 duże ziemniaki na osobę
  • po 1 kiełbasce śląskiej/os.
  • 2 duże cebule
  • ok. 30-50 dag boczku wędzonego
  • kapusta biała ok. pół małej główki
  • sól, pieprz, kminek mielony

Ziemniaki obieramy. Wszystkie składniki kroimy w kostkę, kapustę szatkujemy, pozostawiając duże zewnętrzne liście do wyłożenia kociołka. Wszystko mieszamy razem w misce z solą, pieprzem i kminkiem. Po chwili duszonki zmniejszą swoją objętość.
Żeliwny kociołek wykładamy folią aluminiową, następnie liśmi kapusty. Wsypujemy wszystkie składniki, na górę znowu dajemy kapustę.








Całość zawijamy folią i szczelnie zamykamy.
Pieczemy na ognisku około 1 godziny. Najlepiej smakują z ogórkami kiszonymi.





3 komentarze:

  1. Pycha! Takie kociołki, to moje wspomnienie dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniami, szkoda ze nie moge tam z wami byc ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepraszam Autorkę wpisu za mój komentarz. ABSOLUTNIE wyrzucamy wszelką folię AL na śmietnik i NIGDY nie już więcej nie wykorzystujemy przy czymkolwiek związanym z pożywieniem, chyba że dla wroga: Oglądamy odcinki 1_4 ze zrozumieniem - https://www.youtube.com/watch?v=C66vZhd4a7A&t=618s

    OdpowiedzUsuń