piątek, 16 grudnia 2016

Ciasteczka bożonarodzeniowe

Pachnie w całym domu. Właśnie rozpoczęłam pieczenie ciasteczek na święta.
Pierwszy przepis, na ciasteczka kruche, (Jasia ulubione) bardzo łatwy i pozwala na różne eksperymenty (np. z lemon curdem) lub jak na zdjęciu - z landrynką w środku - jako witrażyk.



Można też dodać do ciasta kakao - wychodzą ciasteczka czekoladowe.





Przepis na ciasteczka kruche:
Składniki:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
 Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, sól i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować, na ok. 3 mm i wycinać dowolne kształty. Piec ok. 10 min. w 180 stopniach.

Do ciasteczek - witrażyków dodawałam ok. 1/4 landrynki. Po upieczeniu należy poczekać aż ciastka całkowicie wystygną, a landrynka stwardnieje.


Ciasteczka marcepanowe
Składniki:
  • 200 g masy marcepanowej
  • 300 g mielonych migdałów
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
Lukier:
  • 1 białko
  • 150 g cukru pudru
Wszystkie składniki na ciastka zagnieść. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Wykrawać ciasteczka i ozdabiać lukrem.

Lukier przygotowujemy ubijając lekko białka, następnie dodajemy cukier i miksujemy aż powstanie biała lśniąca polewa.


Ciasteczka posmarowane lukrem pieczemy ok. 10 minut w temp. 150 stopni.

1 komentarz:

  1. Bardzo uniwersalny przepis na ciasteczka, można fajnie pobawić się smakami i dodatkami, super :)

    OdpowiedzUsuń