Pierwszy przepis, na ciasteczka kruche, (Jasia ulubione) bardzo łatwy i pozwala na różne eksperymenty (np. z lemon curdem) lub jak na zdjęciu - z landrynką w środku - jako witrażyk.
Można też dodać do ciasta kakao - wychodzą ciasteczka czekoladowe.
Przepis na ciasteczka kruche:
Składniki:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, sól i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować, na ok. 3 mm i wycinać dowolne kształty. Piec ok. 10 min. w 180 stopniach.
Do ciasteczek - witrażyków dodawałam ok. 1/4 landrynki. Po upieczeniu należy poczekać aż ciastka całkowicie wystygną, a landrynka stwardnieje.
Ciasteczka marcepanowe
Składniki:
- 200 g masy marcepanowej
- 300 g mielonych migdałów
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka cynamonu
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
Lukier:
- 1 białko
- 150 g cukru pudru
Wszystkie składniki na ciastka zagnieść. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Wykrawać ciasteczka i ozdabiać lukrem.
Lukier przygotowujemy ubijając lekko białka, następnie dodajemy cukier i miksujemy aż powstanie biała lśniąca polewa.
Ciasteczka posmarowane lukrem pieczemy ok. 10 minut w temp. 150 stopni.
Bardzo uniwersalny przepis na ciasteczka, można fajnie pobawić się smakami i dodatkami, super :)
OdpowiedzUsuń