poniedziałek, 7 stycznia 2013

Piernik Cioci Beatki

Prosty i niezawodny przepis. Ciasto robi siÄ™ szybko, a jeszcze szybciej znika.

Składniki

  • 1 szkl. mleka
  •  1 szkl. cukru
  • 1 sÅ‚oik dżemu/powideÅ‚
  • 0,5 kostki margaryny
  • 2 Å‚yżki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 0,5 kg mÄ…ki
  • 2 pÅ‚askie Å‚yżeczki sody
  • 2 jajka
  • bakalie (orzechy, rodzynki, pokrojone Å›liwki suszone, morele, skórka z pomaraÅ„czy - do wyboru)
Zagotować: 

1 szkl. mleka
1 szkl. cukru
1 słoik dżemu/powideł
0,5 kostki margaryny
2 łyżki kakao
przyprawa do piernika - ilość do smaku, jak kto lubi


wystudzić i dodać:
0,5 kg mÄ…ki
2 płaskie łyżeczki sody
2 jajka
bakalie (orzechy, rodzynki, pokrojone śliwki suszone, morele, skórka z pomarańczy - do wyboru)

wymieszać wszystko i zostawić na godzinę, keksówkę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą, piec ok. 45 min. w 170-180 st
Na upieczony piernik robiÄ™ polewÄ™ wg przepisu:

Polewa czekoladowa:
  • 10 dag margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 Å‚yżki mleka
  • 2 Å‚yżki kakao   
  • 1 Å‚yżka mÄ…ki ziemniaczanej
Wszystkie skÅ‚adniki rozpuÅ›cić w garnku, mieszajÄ…c aż siÄ™ poÅ‚Ä…czÄ…. Nie wolno zagotować!!!  


2 komentarze:

  1. moze jakies zdjecie ?? bo az sie glodna robie

    OdpowiedzUsuń
  2. tu jest stare zdjęcie, jak znów upiekę to zamieszczę lepsze, http://www.wielkiezarcie.com/recipe91554.html

    OdpowiedzUsuń