poniedziałek, 7 stycznia 2013

Piernik Cioci Beatki

Prosty i niezawodny przepis. Ciasto robi się szybko, a jeszcze szybciej znika.

Składniki

  • 1 szkl. mleka
  •  1 szkl. cukru
  • 1 słoik dżemu/powideł
  • 0,5 kostki margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 0,5 kg mąki
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • bakalie (orzechy, rodzynki, pokrojone śliwki suszone, morele, skórka z pomarańczy - do wyboru)
Zagotować: 

1 szkl. mleka
1 szkl. cukru
1 słoik dżemu/powideł
0,5 kostki margaryny
2 łyżki kakao
przyprawa do piernika - ilość do smaku, jak kto lubi


wystudzić i dodać:
0,5 kg mąki
2 płaskie łyżeczki sody
2 jajka
bakalie (orzechy, rodzynki, pokrojone śliwki suszone, morele, skórka z pomarańczy - do wyboru)

wymieszać wszystko i zostawić na godzinę, keksówkę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą, piec ok. 45 min. w 170-180 st
Na upieczony piernik robię polewę wg przepisu:

Polewa czekoladowa:
  • 10 dag margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao   
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki rozpuścić w garnku, mieszając aż się połączą. Nie wolno zagotować!!!  


2 komentarze:

  1. moze jakies zdjecie ?? bo az sie glodna robie

    OdpowiedzUsuń
  2. tu jest stare zdjęcie, jak znów upiekę to zamieszczę lepsze, http://www.wielkiezarcie.com/recipe91554.html

    OdpowiedzUsuń