Składniki
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. cukru
- 1 słoik dżemu/powideł
- 0,5 kostki margaryny
- 2 łyżki kakao
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 0,5 kg mąki
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 2 jajka
- bakalie (orzechy, rodzynki, pokrojone śliwki suszone, morele, skórka z pomarańczy - do wyboru)
1 szkl. mleka
1 szkl. cukru
1 słoik dżemu/powideł
0,5 kostki margaryny
2 łyżki kakao
przyprawa do piernika - ilość do smaku, jak kto lubi
wystudzić i dodać:
0,5 kg mąki
2 płaskie łyżeczki sody
2 jajka
bakalie (orzechy, rodzynki, pokrojone śliwki suszone, morele, skórka z pomarańczy - do wyboru)
wymieszać wszystko i zostawić na godzinę, keksówkę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą, piec ok. 45 min. w 170-180 st
Na upieczony piernik robię polewę wg przepisu:
Polewa czekoladowa:
- 10 dag margaryny
- pół szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
moze jakies zdjecie ?? bo az sie glodna robie
OdpowiedzUsuńtu jest stare zdjęcie, jak znów upiekę to zamieszczę lepsze, http://www.wielkiezarcie.com/recipe91554.html
OdpowiedzUsuń