Potem kupiłam książkę Jadłonomia i powolutku wypróbowuję kolejne przepisy.
Zaczęłam od pasztetu z kalafiora. Potem był smalec z fasoli. A dziś sos do sałaty lodowej - genialny.
Przepis zaczerpnięty z Jadłonomii:
Sos:
- ½ szklanki aquafaby, czyli wody z puszki ciecierzycy
- 4 łyżki płatków drożdżowych, do kupienia tutaj
- 2 łyżki octu lub soku z cytryny
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżeczka musztardy
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki syropu z agawy lub dowolnego innego słodzika
- 1 ząbek czosnku, nieduży
- ½ szklanka oleju
- ½ – ¾ szklanki oliwy
Do naczynia blendera (ja mieszałam w Thermomixie) dodać wszystkie składniki poza olejem oraz oliwą i blendować na najwyższych obrotach blendera przez 3 minuty. Po tym wciąż blendując powoli wlewać olej, a następnie powoli wlewać oliwę aż do momentu, kiedy sos osiągnie odpowiednią konsystencję. Odstawić.
U mnie sos stał w słoiku 2 dni. Moim zdaniem na drugi dzień jest jeszcze lepszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz