sobota, 19 sierpnia 2017

Tarta z borówkami i białą czekoladą

Składniki:

ciasto kruche:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • szczypta soli
Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy. Chłodzimy w lodówce ok. 30-45 minut.
Formę do tarty (u mnie szklana, o średnicy 25 cm, niczym nie smarowałam, ani nie posypywałam) wylepiamy ciastem.
Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni.

galaretka brzoskwiniowa - rozpuszczona w 300 ml wody

Tężejąca galaretkę wylewamy na upieczone i ostudzone ciasto. Wkładamy ciasto do lodówki. Gdy galaretka zastygnie, przygotowujemy masę.

masa z białą czekoladą
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 20 dag borówek
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy serek i mieszamy dokładnie. Masę wylewamy na ciasto i dekorujemy borówkami.

Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.


1 komentarz: