ciasto kruche:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- szczypta soli
Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy. Chłodzimy w lodówce ok. 30-45 minut.
Formę do tarty (u mnie szklana, o średnicy 25 cm, niczym nie smarowałam, ani nie posypywałam) wylepiamy ciastem.
Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni.
galaretka brzoskwiniowa - rozpuszczona w 300 ml wody
Tężejąca galaretkę wylewamy na upieczone i ostudzone ciasto. Wkładamy ciasto do lodówki. Gdy galaretka zastygnie, przygotowujemy masę.
masa z białą czekoladą
- 2 tabliczki białej czekolady
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 20 dag borówek
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy serek i mieszamy dokładnie. Masę wylewamy na ciasto i dekorujemy borówkami.
Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Mmm, musiała smakować bajecznie! :)
OdpowiedzUsuń