poniedziałek, 2 lipca 2018

Cukinia w cieście francuskim

Propozycja na szybką kolację i gdy trzeba coś zrobić z pierwszą tegoroczną cukinią z własnego ogródka.

Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1/2 opakowania serka ricotta
  • przyprawy (zioła prowansalskie albo toskańskie), sól, pieprz, czosnek granulowany
  • ser żółty tarty do posypania
Cukinię umytą pokroić w słupki. 
Ciasto francuskie rozłożyć na blasze. Serek ricotta wymieszać z ziołami, czosnkiem, solą i pieprzem.

Połowę ciasta posmarować serkiem, na to ułożyć cukinię. Przykryć drugą połową ciasta. Pokroić na małe pakieciki, posklejać brzegi.
Piec w nagrzanym piekarniku, 15 minut, temp 180-200 stopni. Po 12 minutach wyjąć blachę, posypać serem żółtym i zapiec. 
Podawać z surówką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz