niedziela, 1 lipca 2018

Domowy kebab

Podobno ten przepis to hit internetu, więc musiałam wypróbować. Było warto!




Składniki dla 4-5 osób:


  • mięso z udek kurczaka, bez kości 800g
  • pół dużego jogurtu naturalnego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, przyprawa gyros, czosnek granulowany
  • cebula
  • ziemniaki (1 duży jako podstawka kebaba oraz  po 3 szt./osobę)
  • 3 patyczki do grilla
  • 3-4 łyżki oleju
Kilka godzin przed podaniem (np. rano) umyte mięso marynujemy w jogurcie z przyprawami. Wstawiamy do lodówki na 4-5 godzin.

Następnie w połówkę dużego obranego ziemniaka wbijamy 3 patyczki i na tą konstrukcję nadziewamy kolejne kawałki mięsa. Na koniec nabijamy połówkę cebuli. Owijamy kebab folią spożywczą i odstawiamy na ok. godzinę.




Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki. Posypujemy solą, papryką czerwoną i granulowanym czosnkiem, całość polewamy odrobiną oleju i wszystko mieszamy.
Wkładamy kebab do piekarnika (jak na zdjęciu) przytrzymując od góry kratką z piekarnika.
Pieczemy w temp. 180 stopni. Po 45 minutach na blachę dodajemy obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Pieczemy kolejne 45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz