Składniki dla 4-5 osób:
- mięso z udek kurczaka, bez kości 800g
- pół dużego jogurtu naturalnego
- przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, przyprawa gyros, czosnek granulowany
- cebula
- ziemniaki (1 duży jako podstawka kebaba oraz po 3 szt./osobę)
- 3 patyczki do grilla
- 3-4 łyżki oleju
Kilka godzin przed podaniem (np. rano) umyte mięso marynujemy w jogurcie z przyprawami. Wstawiamy do lodówki na 4-5 godzin.
Następnie w połówkę dużego obranego ziemniaka wbijamy 3 patyczki i na tą konstrukcję nadziewamy kolejne kawałki mięsa. Na koniec nabijamy połówkę cebuli. Owijamy kebab folią spożywczą i odstawiamy na ok. godzinę.
Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki. Posypujemy solą, papryką czerwoną i granulowanym czosnkiem, całość polewamy odrobiną oleju i wszystko mieszamy.
Wkładamy kebab do piekarnika (jak na zdjęciu) przytrzymując od góry kratką z piekarnika.
Pieczemy w temp. 180 stopni. Po 45 minutach na blachę dodajemy obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Pieczemy kolejne 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz