niedziela, 14 października 2018

Lasagne 3 sery i szpinak

Przepis z cyklu "niedzielny obiad bez mięsa może być pyszny".

Proporcje składników na lasagnę dla 2 osób. Żeby lasagna dla 2 osób miała kilka warstw makaronu (u mnie 4)  i nic się nie zmarnowało, nie ma sensu przygotowywać jej w tradycyjnym naczyniu do lasagne, czyli płaskim, prostokątnym. Ja w tym celu wykorzystuję silikonową keksówkę o długości 26cm.




Składniki:

  • 8 płatów makaronu
  • ok. 200 g sosu pomidorowego (może być gotowy z kartonika)
  • 200 g świeżego szpinaku
  • kilka pomidorów suszonych i kaparów (te składniki dodają lasagne dodatkowej ostrości, można je pominąć)
  • 125 g sera z niebieską pleśnią
  • parmezan
  • 1 opakowanie serka ziołowego typu Almette
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Na oliwie szklimy drobno posiekaną cebulę. Następnie dodajemy posiekany czosnek oraz szpinak. Podsmażamy do momentu aż cały szpinak będzie zblanszowany. Zostawiamy do ostudzenia.
Do ostudzonego szpinaku dodajemy pokrojone pomidory suszone i kapary oraz serek ziołowy. Doprawiamy solą i pieprzem i wszystko mieszamy.



Na spód naczynia, w którym będziemy zapiekać makaron wlewamy sos pomidorowy, kilka łyżek. Chodzi o to, aby dolna warstwa lasagne nie była twarda i sucha. Następnie układamy makaron (suchy, nie obgotowujemy go). Na to wykładamy cześć farszu szpinakowego i pokrojone plasterki sera pleśniowego, przykrywamy kolejnymi płatami makaronu i znów polewamy sosem. Czynności powtarzamy do wyczerpania farszu. Ostatnia warstwa to makaron polany sosem pomidorowym, posypany parmezanem i resztą sera pleśniowego.



Formę przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy 45 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 10 minut, potem piekarnik wyłączamy i zostawiamy na kolejne 10 minut.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz