sobota, 23 lutego 2019

Risotto z serem pleśniowym, cukinią i kiełkami pora

Kolejna wersja jednego z naszych (mojego i męża) ulubionych dań. Przyrządzona w Thermomixie.

Składniki: dla 2 osób

  • 1 mała cebula
  • 35 g oleju
  • 130 g ryżu arborio
  • pół cukinii pokrojonej w kostkę
  • 100 g sera z niebieską pleśnią (np. Lazur)
  • kiełki pora
  • 400 g bulionu drobiowego
Risotto przygotowuję wg przepisu z książki do Thermomixa - Radość gotowania. Dla osób, które będą przyrządzały risotto na patelni, wskazówki poniżej:


Zeszklić drobno posiekaną cebulę na oleju, ok. 3 minuty. Dodajemy ryż i dusimy kolejne 3 minuty - cały czas mieszając. Podlewamy gorącym bulionem i gotujemy, cały czas mieszając. Po 12 minutach do ryżu dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę (ja obrałam ją także ze skórki). Gotujemy 10 minut, dodajemy pokruszony ser pleśniowy i mieszając gotujemy jeszcze z 2 minuty, aż ser się roztopi. Podajemy z kiełkami pora i surówką np. z sałaty lodowej z sosem vinegret.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz