piątek, 24 kwietnia 2020

Miodownik z masą kajmakową i budyniową

MNIAM!!!! Tak dzieci podsumowały ciasto, więc spieszę podzielić się przepisem :-)





Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
Mąkę posiekać z masłem. Dodać dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić go na 3 części.
 Każdą z nich wylepić tortownicę o średnicy 24 cm lub blaszkę 20x30cm i piec po ok. 7 minut, do zbrązowienia ciasta w temp. 180 stopni.

Masa budyniowa:
  • 500 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy z cukrem
  • 150 g masła
  • 2 łyżki cukru
Ugotować budyń i ostudzić. Na wierzch budyniu najlepiej dać folię spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch.

Gdy budyń będzie zimny, ucieramy masło, a następnie dodajemy po  łyżce budyniu i dalej ucieramy.
W tortownicy układamy 1 blat ciasta, smarujemy masą budyniową i przykrywamy drugim ciastem.

Masa kajmakowa:
  • puszka masy kajmakowej 510g
  • 150 g masła
Masło ucieramy na jasny krem, dodajemy po trochu kajmak. Masą smarujemy drugi blat - zużywając ok. 2/3 masy. Przykrywamy trzecim plackiem, smarujemy resztą masy kajmakowej i posypujemy siekanymi orzechami włoskimi.
 Można polać roztopioną gorzką czekoladą (pół tabliczki.).




Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz