Składniki na ciasto:
- 400 g mąki
- 1,5 łyżeczki sody
- 200 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki miodu
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
Mąkę posiekać z masłem. Dodać dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić go na 3 części.
Każdą z nich wylepić tortownicę o średnicy 24 cm lub blaszkę 20x30cm i piec po ok. 7 minut, do zbrązowienia ciasta w temp. 180 stopni.
Masa budyniowa:
- 500 ml mleka
- 1 budyń waniliowy z cukrem
- 150 g masła
- 2 łyżki cukru
Ugotować budyń i ostudzić. Na wierzch budyniu najlepiej dać folię spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch.
Gdy budyń będzie zimny, ucieramy masło, a następnie dodajemy po łyżce budyniu i dalej ucieramy.
W tortownicy układamy 1 blat ciasta, smarujemy masą budyniową i przykrywamy drugim ciastem.
Masa kajmakowa:
- puszka masy kajmakowej 510g
- 150 g masła
Masło ucieramy na jasny krem, dodajemy po trochu kajmak. Masą smarujemy drugi blat - zużywając ok. 2/3 masy. Przykrywamy trzecim plackiem, smarujemy resztą masy kajmakowej i posypujemy siekanymi orzechami włoskimi.
Można polać roztopioną gorzką czekoladą (pół tabliczki.).
Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz