wtorek, 21 kwietnia 2020

Tarta ze szpinakiem

Przepis pochodzi z bloga Calzonella.com. PostanowiÅ‚am go tu umieÅ›cić ponieważ ma idealne proporcje jeÅ›li chodzi o skÅ‚adniki na ciasto do tarty - nie za tÅ‚uste i  można wykorzystać w wersji sÅ‚onej lub sÅ‚odkiej.

Składniki ciasta:

  • 250 g mÄ…ki pszennej
  • 150 g masÅ‚a, zimnego
  • 2 żółtka
  • 1 Å‚yżka zimnej wody
  • pÅ‚aska Å‚yżeczka soli
Farsz: (zmodyfikowałam w stosunku do oryginału)
  • ok. 250 g szpinaku mrożonego
  • 1 cebula
  • 2-3 Å‚yżki oleju
  • pół opakowania sera favita
  • ok. 10 dag sera żółtego wÄ™dzonego (rolada ustrzycka) potartego*
  • 1 jajko
  • gaÅ‚ka muszkataÅ‚owa
* zamiast sera wędzonego można dodać pomidorki koktajlowe albo pomidory suszone

Siekamy mąkę i masło nożem. Następnie dodajemy żółtka oraz wodę i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulkę, owijamy folią i wkładamy na 30 min. do lodówki. Formę na tartę o śr. 24 cm smarujemy masłem, można wyłożyć samo dno papierem do pieczenia (ja szklanej z silikonowym brzegiem nie wykładam papierem). Wałkujemy ciasto, na kształt formy, wcześniej podsypując blat mąką, żeby ciasto ładnie odchodziło. Przed pieczeniem należy nakłuć całe ciasto widelcem ( nie trzeba obciążać niczym ciasta, bo wychodzi bez tego idealne). Pieczemy w temp. 180 C przez około 15-20 min aż tarta się lekko zrumieni.

W międzyczasie przygotowujemy farsz. Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy rozmrożony szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i startą gałką muszkatałową, chwilę podsmażamy by odparować wodę. Gdy ostygnie mieszamy z rozbełtanym jajkiem.
Wylewamy masę szpinakową na podpieczony spód, posypujemy serem tartym i fetą. Pieczemy ponownie ok. 20 minut w temp. 180 stopni.


Smakuje na ciepło i na zimno. Pyszna z pomidorkami koktajlowymi. Robiłam ją już kilka razy, ale zawsze zdążyła zniknąć nim zrobiłam zdjęcie :-)
Tym razem udało się w ostatniej chwili...





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz