Składniki ciasta:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła, zimnego
- 2 żółtka
- 1 łyżka zimnej wody
- płaska łyżeczka soli
Farsz: (zmodyfikowałam w stosunku do oryginału)
- ok. 250 g szpinaku mrożonego
- 1 cebula
- 2-3 łyżki oleju
- pół opakowania sera favita
- ok. 10 dag sera żółtego wędzonego (rolada ustrzycka) potartego*
- 1 jajko
- gałka muszkatałowa
* zamiast sera wędzonego można dodać pomidorki koktajlowe albo pomidory suszone
Siekamy mąkę i masło nożem. Następnie dodajemy żółtka oraz wodę i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulkę, owijamy folią i wkładamy na 30 min. do lodówki. Formę na tartę o śr. 24 cm smarujemy masłem, można wyłożyć samo dno papierem do pieczenia (ja szklanej z silikonowym brzegiem nie wykładam papierem). Wałkujemy ciasto, na kształt formy, wcześniej podsypując blat mąką, żeby ciasto ładnie odchodziło. Przed pieczeniem należy nakłuć całe ciasto widelcem ( nie trzeba obciążać niczym ciasta, bo wychodzi bez tego idealne). Pieczemy w temp. 180 C przez około 15-20 min aż tarta się lekko zrumieni.
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy rozmrożony szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i startą gałką muszkatałową, chwilę podsmażamy by odparować wodę. Gdy ostygnie mieszamy z rozbełtanym jajkiem.
Wylewamy masę szpinakową na podpieczony spód, posypujemy serem tartym i fetą. Pieczemy ponownie ok. 20 minut w temp. 180 stopni.
Smakuje na ciepło i na zimno. Pyszna z pomidorkami koktajlowymi. Robiłam ją już kilka razy, ale zawsze zdążyła zniknąć nim zrobiłam zdjęcie :-)
Tym razem udało się w ostatniej chwili...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz