piątek, 14 grudnia 2012

Ciasto z masą budyniową

Składniki:
Ciasto:
  • 1 szklanka maku
  • 2/3 szklanki cukru
  • 6 białek
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijając.
  2. Połączyć z proszkiem do pieczenia, makiem i kokosem. Wszystko wymieszać.
  3. Ciasto wylać na blachę 25x36 cm wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku 170-180 stopni C ok. 40 min. (z termoobiegiem 150 stopni, 30 minut).
Masa budyniowa:
  • 2  szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 2 op.akowania cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  1.  Jedną szklankę mleka zagotować, do drugiej dodać  mąkę, cukier, cukier waniliowy.
  2. Wymieszać i dodać do gotującego się mleka. Zagotować na małym ogniu. Gdyby było za gęste dodać trochę mleka.
  3. Masło utrzeć, dodawać po łyżce budyń, ucierać.
Polewa czekoladowa:
  • 10 dag margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao   
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki rozpuścić w garnku, mieszając aż się połączą. Nie wolno zagotować!!!  

Na wystudzone ciasto nałożyć masę. Przykryć herbatnikami (3 paczki po 60g) , układając jeden obok drugiego. Posypać sparzonymi rodzynkami (100g) i posiekanymi orzechami (1,5 szklanki). Polać polewą. 

 
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz