Ciasto:
- 1 szklanka maku
- 2/3 szklanki cukru
- 6 białek
- 100 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijając.
- Połączyć z proszkiem do pieczenia, makiem i kokosem. Wszystko wymieszać.
- Ciasto wylać na blachę 25x36 cm wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku 170-180 stopni C ok. 40 min. (z termoobiegiem 150 stopni, 30 minut).
- 2 szklanki mleka
- 200 g masła
- 2 op.akowania cukru waniliowego
- 4 łyżki cukru
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Jedną szklankę mleka zagotować, do drugiej dodać mąkę, cukier, cukier waniliowy.
- Wymieszać i dodać do gotującego się mleka. Zagotować na małym ogniu. Gdyby było za gęste dodać trochę mleka.
- Masło utrzeć, dodawać po łyżce budyń, ucierać.
- 10 dag margaryny
- pół szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Na wystudzone ciasto nałożyć masę. Przykryć herbatnikami (3 paczki po 60g) , układając jeden obok drugiego. Posypać sparzonymi rodzynkami (100g) i posiekanymi orzechami (1,5 szklanki). Polać polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz