piątek, 28 grudnia 2012

Likier jajeczny

Oto mój pierwszy przepis przygotowany w Thermomiksie:

Składniki:
  • 6 żółtek
  • 20 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 ml wódki
  • 250 ml mleczka skondensowanego niesłodzonego
Sposób przygotowania:
  1. założyć motylek, do naczynia miksującego włożyć żółtka i cukier oraz cukier waniliowy, podgrzewać 5 min/70 stopni C/obr. 3
  2. Dodać wódkę i mleko, podgrzewać 5 min/70 stopni C/obr. 3
  3. Przelać ciepły likier do butelki (wychodzi prawie litr), przechowywać w lodówce.
Zrobiłam również wersję ulepszoną, dałam mleczko słodzone i ok. 350 ml wódki. Likier jest gęstszy i ostrzejszy ale równie pyszny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz