Składniki:
200g mleka
60g świeżych drożdży
120g cukru
50 g roztopionego masła (do Thermomixa wystarczy aby masło było miękkie)
4 żółtka
600g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać cieple mleko i zostawić do wyrośnięcia. Następnie dodać pozostałe składniki i zarobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 min.
Wersja dla Thermomixa:
1. Do naczynia miksującego wlać mleko, drożdże i cukier, podgrzać 1 min 30s/37stopni/obr.1
2. Dodać masło, żółtka, mąkę, sól i aromat, wyrobić 2 min/interwał
3. Przełożyć do innego naczynia, zostawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 min.
Masa orzechowa
Składniki:
- 4 białka
- 200g cukru pudru
- 300g zmielonych orzechów
- aromat waniliowy
- 1 jajko (osobno białko, osobno żółtko) do posmarowania
Ubić białka z szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać aż masa będzie lśniąca. Dodać orzechy i kilka kropli aromatu waniliowego. Delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować, posmarować białkiem, nałożyć masę i zwinąć. Rolady posmarować żółtkiem aby w trakcie pieczenia nabrały złotego koloru.
Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok. 20-30 min.
Z przepisu wychodzą 2 rolady o długości 35 cm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz